terug naar het overzicht

De Sluwe Energiemeter

Liander begint met de uitrol van 'slimme meters'. U bent de pineut. lees verder



inhoud:


Muiden, 6 juli 2012

NMa beboet Liander en Nuon CCC voor onvoldoende beschermen klantgegevens

29 juni 2012

De Nederlandse Mededingings Autoriteit laat weten:
Een netbeheerder is verplicht haar klantgegevens geheim te houden. De NMa legt netbeheerder Liander een boete op omdat zij haar klantgegevens onvoldoende heeft afgeschermd waardoor het voor energieleverancier Nuon Sales mogelijk was die gegevens in te kijken. Daardoor bestond de mogelijkheid voor Nuon Sales die gegevens te gebruiken voor eigen marketingdoeleinden. Hoewel van daadwerkelijk misbruik niet is gebleken, kan zo’n voordeel leiden tot oneigenlijke concurrentie en dus verstoring van de markt. Het schenden van de verplichting tot geheimhouding is een ernstige overtreding. De NMa heeft Liander een boete opgelegd van 3,32 miljoen euro. Nuon CCC, een dochteronderneming van Nuon, krijgt hiervoor een boete van 208 duizend euro.

De wet die de splitsing van energiebedrijven regelt, schrijft voor dat netbeheerders verplicht ‘gesplitst’ zijn van de bedrijven die zich bezig houden met energieproductie en de levering. Hiermee wordt voorkomen dat een netbeheerder een tot dezelfde groep behorende leverancier bevoordeelt. Alleen dan kan eerlijke concurrentie plaatsvinden tussen energieleveranciers. In een geliberaliseerde energiemarkt is dit van essentieel belang.

Liander en Nuon Sales hebben beide, in het kader van uitbesteding van administratieve werkzaamheden, hun klantgegevens ondergebracht bij Nuon CCC. Daar werden die gegevens niet van elkaar gescheiden gehouden. Daardoor was het door een fout in de toegangsrechten mogelijk dat medewerkers van Nuon Sales de gegevens van klanten van Liander konden inzien in het IT-systeem dat Nuon CCC voor het uitvoeren van de administratieve werkzaamheden gebruikt. Dus ook van die klanten van Liander die naar een andere leverancier dan Nuon zijn overgestapt door de jaren heen. Liander is wettelijk verplicht haar gegevens geheim te houden en is, ook wanneer zij deze gegevens bij een ander onderbrengt voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden, verantwoordelijk voor een correcte scheiding. Daarom krijgt zij de boete opgelegd. Nuon CCC krijgt ook een boete, als medepleger omdat zij ook de gegevens niet geheim heeft gehouden. Verder moet Liander maatregelen nemen waardoor medewerkers van Nuon CCC, die taken uitvoeren voor leverancier Nuon Sales, geen toegang meer hebben tot de vertrouwelijke gegevens van klanten van Liander, voor zover het natuurlijk geen klanten van Nuon Sales zijn.



Muiden, 5 juli 2012

Weiger de Slinkse Energiemeter!

Big Bother is Wachting You: U heeft er niets aan, het kost u geld, en uw privacy.

In de wijk Zuid-West worden de energiemeters vervangen door zogeheten 'Slimme Meters'. Tenminste, als netbeheerder Liander z'n zin krijgt. Wat mij betreft krijgt Liander z'n zin niet, en houden we gewoon de ouderwetse, betrouwbare en vooral eerlijke draaischijfmeters. Liander overdondert de bewoners van Klapwijk met een snorkende reclamefolder, waarin uiteengezet wordt waarom die slinkse meter moet. Geen enkel argument snijdt hout, de folder staat vol onzin: de enigen die van de slinkse meter profiteren zijn Liander en onze overheid, die daardoor in staat zijn u nóg beter in de gaten te houden. Het is dan ook niet voor niets dat het wetsvoorstel om de slinkse meter verplicht te maken door de Eerste Kamer getorpedeerd werd:
u mag de meter gewoon weigeren, en uw oude meter laten zitten.
Waarom willen Liander en de overheid nu zo graag dat u de slinkse meter neemt? De netbeheerder Liander is door de slinkse meter in staat om de productie van elektriciteit en de toevoer van gas nauwkeurig af te stemmen op de behoefte en daarmee in staat meer winst te maken. En Liander is ook in staat om u zonder u te bezoeken af te sluiten: niet alleen als u niet betaalt, maar ook bij vergissing of in het geval van een computerstoring.
De netbeheerder kan u ook afsluiten en andere klanten - lees het bedrijfsleven - daardoor vrijwaren van uitval van de elektriciteit. Dat zijn voordelen, maar dan alleen voor Liander. Een voordeel voor u zou zijn dat u inzicht krijgt in uw energiegebruik. In de praktijk valt dat vies tegen. Ook nu kunt u gewoon op uw meter kijken om te zien hoeveel u gebruikt. Geen hond die dat meer dan incidenteel doet, u heeft wel betere dingen te doen. En als dat gemakkelijker wordt met de slinkse meter blijkt in de praktijk dat niemand daardoor zijn energieverbruik laat sturen. Sterker nog: de slinkse meters kosten alleen maar energie, die u moet betalen. Vergelijkbaar met het stand-by gebruik van uw toestellen, waarvan de overheid laat weten dat u ze vooral maar helemaal moet uitschakelen. En die energie betaalt u, uiteraard. Ook het verwerken van de meetgegevens kost energie. Sterker nog:
slinkse meters meten in het algemeen méér, soms héél véél meer, dan u werkelijk verbruikt!

En als het u niet interesseert dat uw energierekening hoger zal uitvallen, dan is er de grove inbreuk op de privacy. De meters zenden namelijk minstens ieder kwartier hun meetgegevens door. Dat kan dus ook iedere twee seconden zijn. Daarmee wordt nauwkeurig uw leefpatroon vastgelegd. Wijkt u daarvan af, dan weten ze dat ook. Als er bijna geen energie verbruikt wordt kan afgeleid worden dat je op vakantie bent. En geven kwaadwilligen wellicht door dat u niet thuis bent, zodat criminelen ongestoord bij u kunnen inbreken. Uit het patroon wordt ook niet alleen duidelijk hoe laat u opstaat, en of u wel keurig een douche neemt, maar ook welke apparatuur u gebruikt, en bijvoorbeeld of u koffie drinkt, en hoe lang u TV kijkt en hoe laat u naar bed gaat. Naast dat de overheid al weet waar u bent door uw mobiele telefoon, weet de overheid nu ook wat u doet. Want Liander is verplicht desgevraagd deze gedetailleerde gegevens aan de overheid te verstrekken. Maar er zijn meer nadelen: Zo is de huur van deze energiemeter duurder dan een normale meter.

Maar als u van plan was om zonnepanelen te nemen – want die worden steeds goedkoper - dan bent u helemaal de pineut.
Want de huidige slinkse energiemeter kan niet terugtellen. Dus als je via zonnepanelen energie levert aan het net dan leveren uw panelen u nagenoeg niets (meer) op.
En Liander lacht zich rot: zij verkopen de gratis door u aangeleverde energie weer door.

Weigeren dus, die meter, en gewoon de eerlijke draaischijfmeter en ouderwetse gasmeter laten zitten.
Hier vindt u een voorbeeldbrief aan de directie van Liander (word-doc).
U kunt ook de slinkse meter op de web-site van Liander weigeren:
https://www.liander.nl/liander/webforms/weigeren_slimme_meter.htm

Eerder werd het weigeren van de slinkse meter opgeval als economisch delict, strafbaar met max. 6 manden gevangenisstraf.
De Eerste Kamer zag na een uitzending van TROS-radar in dat dat absurd was, en stuurde het wetsontwerp terug naar de Tweede Kamer. Na afloop stuurde minister Verhagen op 5 december 2011 een brief aan alle betrokkenen waarin hij erop aandrong de vrijwilligheid van het accepteren van de slimme meter helder te communiceren. Uit deze brief:
'Of u nu een intermediaire rol speelt of verantwoordelijk bent voor het daadwerkelijk ophangen van de meter: helder communiceren over keuzevrijheid en privacyaspecten van de slimme meter is van cruciaal belang voor de consument. Wanneer consumenten aan de beurt zijn voor plaatsing van een slimme meter, dienen zij tijdig duidelijke en volledige informatie te krijgen waarmee zij een afgewogen en vrije keuze kunnen maken: om de meter op te laten hangen, het uitlezen op afstand uit te laten zetten of om de meter te weigeren.'
Liander lapt dat aan zijn laars: in de folder die de bewoners van de wijk Zuid West ontvingen staat dat helemaal niet dat je gewoon de meter mag weigeren, en je oude meter houden. Er staat dat je minstens een digitale meter krijgt. Dat is onwettig. U bent helemaal niets verplicht. In de brief staat helemaal niets over de 'slimme meter'. Maar als Liander nu niet van de gelegenheid gebruik wil maken de 'slimme meter' slinks bij u op te hangen, waarom ziet die folder er dan bij?

Jan Bovenlander, energiedeskundige en elektrotechnisch ingenieur



terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: